Data publikacji: 2021-10-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Poczuj się jak mistrz kuchni – wypróbuj przepisy z ostatniego odcinka MasterChef
Kategoria: Dom, LIFESTYLE
W ostatnim odcinku programu MasterChef, znany i ceniony kucharz Filip Marcinkiewicz, zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™
W ostatnim odcinku programu MasterChef, znany i ceniony kucharz Filip Marcinkiewicz, zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Zadaniem uczestników programu było odtworzenie dwóch dań mistrza: rillettes z pstrąga oraz kremowego ptysia z kawą. Teraz, dzięki przepisom także i my możemy wznieść nasz kulinarny warsztat na zupełnie inny poziom.
Filip Marcinkiewicz, ceniony szef kuchni w Hotelu Copernicus***** w Krakowie, może pochwalić się takimi osiągnięciami jak dwukrotna nominacja do tytułu szefa roku Gault&Millau, tytuł Szefa roku regionu południowego oraz członkostwo w jury polskiej edycji największego światowego konkursu Bocuse d’Or. Ma on także na koncie Srebrny Hermes za najlepszą hotelową restaurację oraz Prix au Chef de’lAvenir Akademii Gastronomicznej.
Jako gość programu MasterChef, a zarazem ekspert marki Samsung, Filip Marcinkiewicz pokazał swój kulinarny kunszt przygotowując całkowicie nową odmianę klasycznej mizerii łącząc ją z rillettes – wykonanym z pstrąga połączeniem pasztetu, pasty oraz smarowidła do chleba. Na deser z kolei mistrz kuchni przygotował kruchego ptysia z kawą.
Zostań szefem kuchni we własnym domu
Teraz każdy z nas może odtworzyć w swojej kuchni potrawy rodem z najlepszych restauracji. W programie, zarówno danie główne jak i deser, postawały jednocześnie. Wszystko dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™, który umożliwia pieczenie dwóch różnych dań w tym samym czasie, w odmiennych trybach i temperaturach, podczas gdy specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory zapobiegając przenikaniu się zapachów. To duża wygoda i oszczędność czasu, który możemy poświęcić na rozmowę z bliskimi lub z gośćmi.
Poznaj autorskie przepisy Filipa Marcinkiewicza
Danie główne: pstrąg ojcowski z mizerią
1. Rillettes z pstrąga (pasztet)
Składniki:
filet z pstrąga: 230 g,
cytryna: 2 szt.,
majonez: 25 g,
kwaśna śmietana typu creme freische: 70 g,
cebula szalotka: 40 g,
koperek: 5 g,
szczypiorek: 5 g,
pietruszka zielona: 5 g,
oliwa z oliwek: 200 ml,
sól, pieprz biały .
Przygotowanie:
Jedną z cytryn pokroić w plastry i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Ułożyć na niej jeden z filetów z pstrąga i zalać oliwą z oliwek tak, aby pokryła cały filet. Naczynie włożyć do piekarnika ustawionego na 160° C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę z oliwy i zostawić do ostygnięcia.
Podczas gdy ryba stygnie, posiekać cebulę oraz zioła w bardzo drobną kostkę, dodać majonez, śmietanę oraz poszarpaną rękami lub widelcem rybę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z drugiej cytryny
2. Mizeria (kawior, sos, ogórki)
a)Kawior
Składniki:
woda ogórkowa: 330 g,
xantana: 1g,
agar: 3g,
koperek,
olej 300 ml.
Przygotowanie:
Ogórki pokroić i wycisnąć z nich sok. Do soku dodać agar, xantanę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem ręcznym. Dodać koperek i miksować do uzyskania zielonej barwy. Masę przełożyć do dyspensera i wstrzykiwać płyn do zimnego oleju, aby powstały kuleczki imitujące kawior.
b)Sos ogórkowy
Składniki:
ogórek: 2szt,
sól,
cukier,
xanatana: 1 g,
bazylia: 20 liści,
mięta: 20 liści,
tymianek świeży: gałązka,
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z ogórka. Do sosu dodać liście bazylii, mięty oraz tymianku. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez drobne sitko, dodać xantanę i miksować na zimno.
c)ogórki
Przygotowanie: gruntowe ogórki pokroić wzdłuż cienko lub na mandolinie i zwinąć w rulony.
3. oliwa pietruszkowa
Składniki:
pietruszka zielona: 100 g,
olej
Przygotowanie:
Pietruszkę zmiksować z oliwą, przecedzić, przelać do dyspensera i schłodzić.
Podanie:
Na talerzu ułożyć rillettes z pstrąga. Dołożyć usmażony na świeżo drugi filet ryby. Udekorować ogórkami, kawiorem oraz ziołami (np. koperek, liście nasturcji, kwiaty bzu). Polać sosem ogórkowym oraz oliwą z pietruszki.
Deser: kruchy ptyś z kawą
Kruszonka
Składniki:
masło: 70 g,
cukier trzcinowy: 80 g,
mąka typ 500: 70 g,
biały mak: 10 g,
siekane orzechy włoskie: 10 g,
kakao: 6g.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać tak jak ciasto kruche i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować przez pergamin i wykrawać okręgi. Okręgi przełożyć do zamrażarki i mocno schłodzić.
1. Ciasto ptysiowe
Składniki:
mleko: 250 g,
masło: 100g,
szczypta soli,
cukier: 15 g,
czekolada gorzka: 40 g,
mąka typ 500: 140g,
jajka: 5 szt.
Przygotowanie:
Mleko zagotować z masłem, solą i cukrem. Do gorącego płynu wsypać przesianą mąkę, dodać czekoladę oraz kakao, szybkim ruchem mieszając do uzyskania gęstej masy. Następnie na małym ogniu – cały czas mieszając – zaparzyć ciasto, aby powstała jednolita masa, a ciasto przestało pachnieć surową mąką.
Gotową masę przełożyć do robota kuchennego i miksować tak, aby ciasto spulchniło się i jednocześnie stygło. Gdy temperatura ciasta osiągnie temp. pokojową, dodać po jednym jajku nie przerywając procesu miksowania. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na blachy wyłożone pergaminem. Na każde ciasto położyć wykrojony krążek z kruszonki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 165° C i piec 40 min. Następnie obniżyć temperaturę do 140° C i dopiekać jeszcze 10 min.
2. Ganache kawowy
Składniki:
czekolada biała: 170 g,
kawa rozpuszczalna: 4 g,
śmietana 30%: 120 g,
śmietana 33%: 280 g.
Przygotowanie:
Podgrzać śmietanę 30% i dodać do niej kawę oraz czekoladę tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Całość przelać do śmietany 33% i umieścić w naczyniu do miksowania. Mocno schłodzić i zmiksować na sztywną masę. Całość umieścić w szprycy cukierniczej.
3. Sezamek
Składniki:
cukier puder: 100 g,
glukoza żel: 50 g,
masło kakaowe: 2 g,
mak
Przygotowanie: wszystkie składniki podgrzać. Przełożyć na pergamin lub matę silpat. Piec w piekarniku w temperaturze 170° C przez ok 10 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe wałkować na cienkie płatki. Zostawić do ostudzenia
4. Płatek mleczny
Składniki:
mleko: 50 g,
mleko skondensowane: 50 g,
mleko w proszku: 50 g,
soda: ½ łyżeczki
Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć, rozsmarować cienko na pergaminie i piec w temperaturze 75° C przez około 20 minut.
Podanie:
Ptysia przekroić na pół, napełnić kremem kawowym i przykryć druga połówką. Na górną warstwę ptysia naszprycować część kremu. Ciastko udekorować płatkiem mlecznym oraz sezamkiem z białego maku.
Dwie komory – większa swoboda
Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się podczas przygotowywania potraw na wiele okazji. Dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części piekarnika pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą, dzięki czemu warunki w niej nie ulegają zmianie. W efekcie, doglądając dania piekącego się na pierwszym poziomie, nie ingerujemy w drugą, dolną strefę pieczenia.
Dzięki przepisom międzynarodowej sławy szefa kuchni oraz piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™ przygotowywanie potraw, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy, będzie czystą przyjemnością.
WIĘCEJ INFORMACJI
źródło: Biuro Prasowe, Komunikaty PR
Załączniki:
Hashtagi: #Dom #LIFESTYLE